Så säljer du din konst online

//

Vera

Att sälja konst online kan verka skrämmande till en början, men med rätt strategi kan du nå en global publik och öka dina intäkter. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några viktiga tips och råd för hur du kan sälja din konst online på ett framgångsrikt sätt. Vi kommer att täcka allt från att skapa en stark online-närvaro till att hantera försäljning och frakt. Låt oss börja med att ta en titt på varför du bör överväga att sälja din konst online.

Varför sälja konst online?

Att sälja konst online har flera fördelar jämfört med traditionella metoder som gallerier och konstutställningar. En av de största fördelarna är att du kan nå en global publik. Genom att använda internet kan du marknadsföra din konst till människor över hela världen, vilket ökar dina chanser att hitta köpare som uppskattar ditt arbete.

Dessutom kan du spara pengar på gallerihyror och provisioner. Många onlineplattformar tar ut en mycket lägre avgift än fysiska gallerier, vilket innebär att du kan behålla en större del av vinsten från din försäljning.

Bygg en stark online-närvaro

För att sälja konst online är det viktigt att bygga en stark online-närvaro. Detta innebär att du behöver skapa en professionell och tilltalande webbplats där du kan visa upp din konst. Din webbplats bör innehålla högkvalitativa bilder av dina verk, detaljerad information om varje verk och en enkel och säker betalningsprocess.

Sociala medier är också en kraftfull kanal för att nå potentiella köpare. Plattformar som Instagram och Facebook är idealiska för att dela bilder av din konst och interagera med din publik. Se till att du regelbundet uppdaterar dina sociala mediekonton med nytt innehåll och svarar på kommentarer och meddelanden från dina följare.

Välj rätt plattform för att sälja din konst

Det finns många olika plattformar där du kan sälja din konst online, och det är viktigt att välja rätt plattform för dina behov. Några populära alternativ inkluderar:

 • Etsy: En populär marknadsplats för handgjorda och unika varor, inklusive konst.
 • eBay: En auktionsplattform där du kan sälja din konst till högstbjudande.
 • Shopify: En e-handelsplattform där du kan skapa din egen webbshop och hantera försäljning och betalningar.
 • Artfinder: En marknadsplats som är specifikt inriktad på att sälja konst.

Varje plattform har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att göra lite forskning för att hitta den som passar dig bäst. Tänk på faktorer som avgifter, användarvänlighet och vilken typ av publik plattformen har.

Prissätt din konst rätt

Att prissätta din konst kan vara en utmaning, särskilt om du är ny på marknaden. Det är viktigt att sätta ett pris som både täcker dina kostnader och är attraktivt för potentiella köpare. Här är några tips för att prissätta din konst:

 • Beräkna dina kostnader: Inkludera materialkostnader, tid och arbetskraft samt eventuella försäljningsavgifter.
 • Undersök marknaden: Kolla vad andra konstnärer som säljer liknande verk tar betalt.
 • Var flexibel: Var beredd att justera dina priser baserat på efterfrågan och feedback från köpare.

Kom ihåg att värdera ditt eget arbete och inte undervärdera det. Det är bättre att sätta ett pris som reflekterar ditt arbete och kvaliteten på din konst.

Marknadsför din konst effektivt

För att sälja konst online är det viktigt att marknadsföra din konst på ett effektivt sätt. Här är några strategier du kan använda:

 • Använd sociala medier: Dela regelbundet bilder och videor av din konst, och interagera med din publik.
 • Skriv en blogg: Dela din konstnärliga resa, tekniker och tankar kring konst i en blogg på din webbplats.
 • Skicka nyhetsbrev: Håll dina följare uppdaterade om nya verk, utställningar och specialerbjudanden genom e-postmarknadsföring.
 • Delta i online-communityn: Gå med i forum och grupper för konstnärer och konstälskare för att nätverka och få synlighet.

Hantera försäljning och frakt

När du börjar få försäljningar är det viktigt att ha en plan för att hantera betalningar och frakt. Se till att du har ett pålitligt betalningssystem på plats, till exempel PayPal eller Stripe, för att säkerställa att dina kunder kan betala säkert och enkelt.

När det gäller frakt, använd högkvalitativa förpackningsmaterial för att skydda din konst under transport. Se också till att du har tydliga fraktpolicys och att du informerar dina kunder om leveranstider och eventuella fraktkostnader.

Bygg och vårda kundrelationer

Att bygga och vårda kundrelationer är avgörande för att skapa en lojal kundbas. Här är några tips för att bygga starka kundrelationer:

 • Erbjud utmärkt kundservice: Svara snabbt på frågor och problem, och var alltid professionell och vänlig.
 • Följ upp efter försäljning: Skicka ett tackmeddelande och be om feedback för att visa att du bryr dig om dina kunder.
 • Erbjud specialerbjudanden: Ge återkommande kunder rabatter eller exklusiva erbjudanden som tack för deras lojalitet.

Genom att bygga starka relationer med dina kunder kan du skapa en lojal kundbas som kommer tillbaka för att köpa mer konst från dig i framtiden.

Viktiga tips för att sälja konst online

Att sälja konst online kräver tid och ansträngning, men det kan vara mycket givande. Här är några sista tips att tänka på:

 • Håll dig uppdaterad med trender: Håll koll på vad som är populärt inom konstvärlden och anpassa din marknadsföring därefter.
 • Var tålmodig: Framgång kommer inte över en natt. Fortsätt att arbeta hårt och förbättra din strategi.
 • Var dig själv: Låt din personlighet lysa igenom i din konst och din marknadsföring. Autenticitet attraherar köpare.

Sammanfattning: Så lyckas du med att sälja konst online

Att sälja konst online kan öppna upp en värld av möjligheter för dig som konstnär. Genom att bygga en stark online-närvaro, välja rätt plattformar, prissätta din konst korrekt, marknadsföra effektivt, hantera försäljning och frakt professionellt samt bygga starka kundrelationer, kan du skapa en framgångsrik onlineverksamhet. Kom ihåg att vara tålmodig och fortsätta utvecklas, så kommer du att se resultat över tid. Lycka till med din konstförsäljning online!

Lämna en kommentar