Grundläggande tekniker för akvarellmålning

//

Vera

Att börja med akvarellmålning kan vara både spännande och utmanande. Denna målarteknik, känd för sina transparenta lager och mjuka övergångar, erbjuder en unik och vacker estetisk upplevelse. I denna artikel kommer vi att gå igenom de grundläggande teknikerna för akvarellmålning så att du kan komma igång och utveckla dina färdigheter.

Förberedelser: Vad du behöver

Innan du dyker ner i akvarellmålningens värld är det viktigt att ha rätt material. Här är en lista över de grundläggande verktygen du behöver:

 • Akvarellfärger: Starta med ett grundläggande set av färger. Det finns både tuber och kakor, och båda fungerar bra för nybörjare.
 • Penslar: Investera i några bra penslar i olika storlekar, helst med syntetborst eller naturborst.
 • Akvarellpapper: Välj ett papper med en vikt på minst 300 g/m² för att undvika att pappret bucklar sig.
 • Vatten och palett: En vattenbehållare och en palett för att blanda färgerna är nödvändiga.
 • Maskeringstejp och masking fluid: Dessa verktyg hjälper dig att hålla vissa delar av ditt papper vita och rena från färg.

Teknik 1: Blöt-på-torr

Blöt-på-torr-tekniken innebär att du applicerar blöt färg på torrt papper. Detta är den enklaste tekniken och ger dig mycket kontroll över färgerna. Här är några steg för att komma igång:

 1. Förbered färgen: Blanda din färg på paletten med lite vatten.
 2. Applicera på papper: Använd en pensel för att applicera färgen på det torra pappret. Du kommer att märka att färgen stannar precis där du placerar den, vilket gör det enkelt att skapa skarpa linjer och detaljer.

Teknik 2: Blöt-på-blöt

Blöt-på-blöt är en teknik där du applicerar blöt färg på blött papper. Denna metod skapar mjuka övergångar och vackra, flytande effekter. Så här gör du:

 1. Blöt pappret: Använd en ren pensel och klart vatten för att blöta pappret där du vill applicera färgen.
 2. Applicera färgen: Lägg till färg på det blöta området och se hur färgen sprider sig och blandas med vattnet. Detta är utmärkt för att skapa himmel, hav och andra naturliga övergångar.

Teknik 3: Skiktning

Skiktning, även kallad glazing, innebär att du applicerar flera tunna lager av färg över varandra. Varje lager måste torka innan du applicerar nästa. Denna teknik används för att bygga upp djup och intensitet i färgen. Följ dessa steg:

 1. Första lagret: Applicera ett tunt lager av en färg och låt det torka helt.
 2. Nästa lager: Lägg ett nytt lager med en annan färg över det första lagret. Upprepa detta tills du uppnår önskat djup och komplexitet.

Teknik 4: Torrborstning

Torrborstning används för att skapa texturerade effekter och detaljer. Du behöver en nästan torr pensel och minimal färg. Så här gör du:

 1. Förbered penseln: Doppa penseln i färgen och torka av det mesta av färgen på en pappershandduk.
 2. Applicera färgen: Använd lätt hand och svep penseln över papperet. Detta skapar en fläckig och texturerad effekt som är utmärkt för att skildra gräs, hår och andra fina detaljer.

Teknik 5: Lyfta färg

Att lyfta färg innebär att du tar bort eller dämpar färg från papperet efter att den applicerats. Detta kan skapa ljusa partier och korrigera misstag. Följ dessa steg:

 1. Applicera färg: Lägg färgen på papperet som vanligt.
 2. Lyft färgen: Använd en ren, fuktig pensel eller en svamp för att försiktigt torka bort färgen där du vill ljusa upp eller skapa höjdpunkter.

Teknik 6: Maskering

Maskering är ett bra sätt att hålla vissa delar av ditt papper vita eller för att skydda områden medan du målar runt dem. Här är hur du gör:

 1. Applicera maskeringstejp eller masking fluid: Använd dessa verktyg för att täcka områden som ska förbli vita.
 2. Måla runt det maskerade området: Måla som vanligt och låt färgen torka.
 3. Ta bort maskeringen: När färgen är helt torr, ta bort tejpen eller masking fluid försiktigt.

Fördjupning: Färgteori och blandning

Att förstå färgteori kan verkligen förbättra din akvarellmålning. Här är några grundläggande principer:

 • Primärfärger: Röd, blå och gul. Dessa färger kan inte skapas genom att blanda andra färger.
 • Sekundärfärger: Orange, grön och lila. Dessa skapas genom att blanda två primärfärger.
 • Tertiärfärger: Skapas genom att blanda en primärfärg med en sekundärfärg.

Genom att experimentera med att blanda färger på din palett kan du upptäcka nya och intressanta nyanser. Prova att skapa en färghjul för att bättre förstå hur färgerna interagerar.

Vanliga misstag att undvika

När du lär dig att måla med akvarell kan det vara lätt att göra några vanliga misstag. Här är några tips för att undvika dem:

 • För mycket vatten: För mycket vatten kan göra att färgerna blandas okontrollerat. Börja med mindre vatten och öka gradvis.
 • Otålighet: Låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa för att undvika leriga färger.
 • För starka färger: Akvarell är känt för sin transparens. Var försiktig med att applicera för tjocka lager av färg.

Akvarellmålningens glädje

Akvarellmålning är en fantastisk hobby som låter dig uttrycka din kreativitet och upptäcka nya sätt att se på världen. Oavsett om du målar för avkoppling eller för att utveckla dina konstnärliga färdigheter, erbjuder akvarell en oändlig potential för utforskning och lärande.

Nyckelord: Grundläggande tekniker för akvarellmålning

Att bemästra dessa grundläggande tekniker för akvarellmålning kommer att ge dig en stark grund att bygga vidare på. Genom att öva och experimentera med blöt-på-torr, blöt-på-blöt, skiktning, torrborstning, lyfta färg och maskering kan du skapa vackra och unika konstverk. Kom ihåg att det viktigaste är att ha roligt och njuta av processen. Lycka till med ditt målande!

Lämna en kommentar